Ce semnificație are pentru voi o zi de joi? Sau cât de atenți suntem când cheltuim 2 lei? Pentru unii oameni, aceste două lucruri au o însemnătate extrem de mare. Pentru cei necăjiți care abia reușesc să își ducă traiul de pe o zi pe alta, ziua de joi este șansa la o porție de mâncare caldă, poate chiar singura într-o săptămână, iar 2 lei este suma pe care o asociație o alocă pentru a face acest lucru posibil. O masă caldă, este proiectul început de profesori ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj care împreună cu voluntari gătesc pentru a-i hrăni pe cei sărmani. Nevoia unui astfel de proiect a fost atât e mare încât s-a extins și în alte orașe.
Proiectul „O Masă Caldă” a început în vara anului 2013, atunci când profesori cu suflet mare au fost impresionați de oamenii sărmani care se adunau săptămânal în centrul orașului pentru a primi mici ajutoare. Au pornit de la ideea că accesul la hrană este o chestiune elementară și că sunt foarte mulți oameni care nu au parte de o masă caldă zilnic asa că s-au gândit să le ofere una măcar o dată pe săptămână. George Jiglău, lector la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj, împreună cu studenți si profesori voluntari, au îmbrăcat șorțurile de bucătari și au gătit primele porții de mâncare caldă care au fost servite oamenilor nevoiași.
Nimeni nu le putea oferi atunci o masă caldă, așa că am făcut demersurile pentru a putea găti joia după-amiaza la Cantina Primăriei. Așa a apărut prima bucătărie „O Masă Caldă”, primii beneficiari și primii voluntari. Nu aveam mulți bani, puteam aduna cam 100 de lei de la colegi și prieteni de la o săptămână la alta, bani din care trebuia să procurăm și ingredientele pentru 50 de porții, și caserolele.
Și-au dat seama atunci că de fapt numărul celor care au nevoie de o porție de hrană caldă este mai mare decât credeau și au citit în ochii oamenilor că era mare nevoie de o astfel de inițiativă și că ea trebuie să continue. Au căutat sponsori sau donatori, iar numărul porțiilor a început să crească. Au însă o regulă, fiecare portie trebuie sa coste 2 lei. Și numărul de bucătării în care se gătește a crescut în Cluj la patru, iar în fiecare dintre ele există un coordonator care gândește rețetele și face cumpărăturile. Niciunul dintre ei nu este bucătar profesionist, iar cei care vin să dea o mână de ajutor pentru prepararea hranei au joburi din cele mai diverse.
Fiecare dintre noi este voluntar în acest proiect, așa că e important să existe o motivație puternică pentru a putea continua de la o săptămână la alta. În primul rând, știm că beneficiarii noștri contează pe noi, ne așteaptă în fiecare săptămână în ziua și la ora cu care s-au obișnuit. Ne motivează faptul că atât de multă lume ni s-a alăturat de-a lungul timpului, prin donații sau voluntariat. Înseamnă că ceea ce facem e considerat important și de alții, e o formă de recunoaștere pentru noi.
Fiecare bucătărie din rețeaua „O Masă Caldă” are propriul grup de beneficiari. Fie adulți, fie copii din două centre de zi sau beneficiarii de la Centrul Social de Urgență al Primăriei, cu toții așteaptă săptămânal porția de mâncare caldă. În doar doi ani, proiectul a crescut extrem de repede așa că mai multe orașe ca București, Satu Mare sau Bistrița s-au alaturat rețelei.
Am început cu 50 de porții în fiecare joi. Acum avem cam 600 de beneficiari în fiecare săptămână. În acești doi ani și jumătate am oferit peste 30.000 de mese calde. Bucătăriile de la Bistrița și Satu Mare au apărut după ce am fost contactați de persoane care au aflat despre noi de pe internet sau din presă și ne-au întrebat cum pot face așa ceva și în orașul lor, iar noi le-am explicat ce am făcut la Cluj sau București și care sunt pașii de urmat. Continuăm să primim astfel de solicitări și din alte orașe, e important ca lucrurile să fie bine pregătite într-un oraș înainte de a lansa ceva asemănător.
În preajma sărbătorilor, voluntarii și-au dedicat puțin din timpul lor și de Crăciun și de Anul nou pentru a găti pentru cei sărmani, oferindu-le astfel șansa la o masă caldă.
Nu am luat pauză în nici o săptămână de la lansarea proiectului, indiferent de vacanțe sau sărbători, pentru că beneficiarii noștri au în continuare nevoie de noi. 24 și 31 decembrie pică în acest an joi, deci la Cluj gătim de Crăciun și anul nou. Anul acesta vom face sarmale, pentru a oferi prietenilor noștri un fel potrivit pentru acest moment. E o ocazie specială și pentru noi, e prima dată când ne încumetăm să facem sarmale. Din fericire, avem o echipă numeroasă de voluntari harnici.