IMG_8088

Zâmbetele pacienților din Spitalul de Recuperare

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

De trei ani de zile, ei aduc zâmbete pe chipurile celor internați Ia Spitalul de Recuperare din Cluj, de trei ani de zile, demonstrează că o zi Ia spital poate fi plină de culoare și lucruri frumoase. De trei ani de zile, arată că alături de o companie simpatică și energică, o zi în spital trece mult mai ușor. Ei sunt Create.Act.Enjoy grupul de teatru independent format din tineri actori clujeni care au pus bazele unui proiect inedit de terapie prin artă. Au transformat saloanele în spații creative și chiar dacă nu pot vindeca rănile fizice ale pacienților, ei reușesc prin ateliere hand-made, improvizație teatrală și momente de pantomimă să le aline măcar durerea sufletească.

Povestea terapiei prin artă începe în anul 2012, atunci când un grup de tineri talentați, dornici să facă ceva mai mult pentru bolnavii aflați în spitale, și-au înscris ideea într-un concurs care avea ca temă crearea unui proiect de terapie pentru pacienți. Au gândit un plan prin care să le ofere paciențiloro felie din ceea ce înseamnă teatrul și filmul pentru noine spune Diana Buluga, membră Create.Act.Enjoy. Au dorit să scoată pacientii din acea postură a spectatorului și să interacționeze cât mai mult cu ei, și să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber spital.

Programul unui pacient este destul de încărcat dimineața – analize, tratamente, vizite, însă după masa de prânz nu prea mai există activități, iar atelierele noastre devin o metodă foarte bună de a ieși din rutina zilelor obișnuite petrecute în salon.

Proiectul lor a fost considerat câștigător, așa că în 2013, actorii îmbrăcați în costume colorate și-au făcut apariția pentru prima dată în Spitalul de Recuperare din Cluj. Au împânzit palierele spitalului cu forografii și informații despre proiect și au stat de vorbă în fiecare salon cu oamenii pentru a le explica ce vor să facă.

Noțiunea de „terapie prin artă” nu era familiară tuturor, mulți pacienți credeau că ne adresăm doar copiilor. Din momentul în care au înțeles despre ce e vorba, nu au mai avut nicio reținere.

Programul lor de terapie prin artă cuprinde două tipuri de activități: pe deoparte, ateliere creative de teatru, film, muzică, pictură, hand-made, confecționare de marionete care sunt destinate pacienților care se pot deplasa și pot participa activ și momentele artistice din saloane, pantomimă, statui vivante pentru cei care nu se pot deplasa. Încet încet, spațiul creativ s-a umplut de oameni care s-au lăsat pe mâna artiștilor pentru a se vindeca prin artă. Aceste activităti au un impact benefic asupra psihicului pacientului, așa că metoda este bine cunoscută și aplicată în multe spitale din străinătate.

Terapia prin artă ajută pacientul să nu se mai gândească la problema pe care o are, îi schimbă în bine starea de spirit și chiar îi poate accelera procesul de vindecare. Cineva ne-a numit la un moment dat „doctori de suflete”. Ne onorează acest titlu și sper ca din ce în ce mai mulți oameni să aibă încredere în remediile acestor „doctorii”.

Toate exercițiile pe care le fac cu pacienții sunt construite pe gândirea pozitivă, sporirea creativității și canalizarea energiei spre frumos. După doar câteva ședințe, pacienții au venit să le mulțumească artiștilor pentru munca și dedicarea lor.

Majoritatea pacienților au spus că atelierele i-au ajutat foarte mult prin faptul că în cadrul lor s-au deconectat de la starea specifică bolii. Avem persoane cu care am păstrat legătura și după externare, oameni extraordinari care și acum ne reamintesc cât sunt de importante energia pozitivă, discuțiile constructive și joaca în viața unui adult.  

Terapia prin artă îi îmbogățește sufletește nu doar pe pacienti, dar și pe actori. Cea mai mare satisfacție a lor este faptul că sub ochii lor oamenii se transformă: devin mai comunicativi, mai veseli și mai încrezători în șansa lor de recuperare.

Câștigi enorm sufletește, de la zâmbete până la faptul că la un moment dat, pe traseul vieții cuiva, produci o schimbare în bine. Ești la locul și momentul potrivit pentru a oferi încredere cuiva, pentru a face pe cineva să râdă sau pentru a-i deschide canalele creativității altcuiva. Iar asta te marchează și te face să fii recunoscător.   

Povestea Terapiei prin artă nu se oprește aici. Datorită sucesului pe care l-a avut acest proiect în Spitalul de Recuperare din Cluj, anul acesta Create.Act.Enjoy vrea să includă în circuit încă o unitate medicală din oraș.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *