DSC05914

Clujeanul care a dăruit transportul gratuit prin citit

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Deseori judecăm oamenii, interpretăm modul lor de a fi. Oameni ca noi, care merg, vorbesc, trecător vibrează în jurul nostru. Rar avem șansa să îi privim în ochi și mult mai rar ne întrebăm care este povestea lor. Într-o lume preocupată de cunoaștere, trecem pe langă adevărate surse de inspirație și cunoștințe – oamenii. Scriu în numele oamenilor care au povești formidabile de spus și care trebuie distribuite lumii întregi. Oameni care în teorie par banali, dar în realitate sunt extraordinari.

Umblăm și judecăm oamenii în acest miraj numit viață. Da, judecăm oamenii după teoriile și experiențele proprii. Pare trist, dar din fericire, am o poveste despre cineva pe lângă care nu poți trece întâmplător, fără să privești și să îți dorești șă cunoști persoana respectivă. Este vorba despre cineva care încurajează oamenii să citească și să dobândească cât mai multe informații

Victor Miron – Persoana care a reușit să ofere transportul gratuit în autobuz cu condiția ca oamenii să citească o carte în timpul călătoriei. Această persoană a propus primarului din Cluj-Napoca proiectul și ideea. A funcționat, iar acum avem ocazia să citim povestea lui. În cadrul interviului, el a vorbit despre proiecte personale, „Cărțile pe față” fiind doar unul dintre ele. Acesta este un proiect care ar putea fi caracterizat ca o îndrumare a cititului în spațiile publice. Oamenii pot împrumuta și citi cărțile pe care le găsesc în aceste zone. De ce? De ce nu ar fi întrebarea potrivită. El vine cu un răspuns propriu, care pare simplu, dar incredibil „Unealta secretă a campaniei ‘Cărțile pe față’ este creativitatea.” După cum spune el „Toată lumea e de acord că e bine să citești. Nu o să spună nimeni că lectura îți face rău.” Așa că de ce nu?

Pe lângă promovarea cititului, Victor Miron duce pasiunea legată de cărți la un alt nivel: le scrie. Întelege importanța și semnificația cuvintelor. Pentru el, a ține o carte în mână reprezintă un ritual „să țin cartea în mână, să îi simt greutatea, să pot să îi miros paginile”. Ce ar schimba la proiectul său dacă ar avea acces la o întreagă bibliotecă? Ar împărți cărțile peste tot, prin autobuze, magazine, farmacii, pe bănci, totul fiind bazat pe un sistem. Ar lăsa o carte în fiecare loc, o poveste la fiecare pas.

Cea mai importantă carte pentru Victor Miron este „Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak. Citește dimineața și seara deoarece atunci îi permite timpul. Astfel, el creează un ciclu: citește după ce se trezește și își încheie ziua tot cu o carte. Pe lângă proiecte, el mai are și un atelier în care lucrează ca mecanic de mașini. De scris se ocupă în weekend.

Ar fi minunat să fim capabili cu toții să citim, să vorbim și să înțelegem fiecare limbă. Victor și-ar dori să cunoască limba franceză pentru a putea citi „Micul Prinț”, limba rusă pentru Dostoievsky, limba spaniolă pentru „Don Quijote”, și limba turcă pentru Elif Shafak.

Pare un simplu om, dar și în spatele oamenilor simpli se ascund povești frumoase și extraordinare. Victor va continua să își scrie povestea și să promoveze cititul prin următoarea sa carte despre comportamentul oamenilor pe site-urile de socializare. Își contiună și proiectul „Cărțile pe față” cu a doua ediție și așteaptă data de 23 aprilie 2016 când este „Ziua Internațională a Cărților”.

Victor Miron semn carte și Micul Prinț

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *