12167897_1264063340286687_821754449_n

Profesorul care le arată elevilor lumea de pe bicicletă

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

În timp ce profesorii se luptă să găsească soluții ca să își încurajeze elevii să se străduie mai mult la școală, alții au gășit deja rețeta succesului care îi face pe copii să învețe de bună voie. Zsolt Solymoși este un preot și profesor la un liceu din Cluj-Napoca și an de an organizează expediții pe bicicletă în care copiii văd frumusețile țării și cunosc cultura și tradiția românească și află despre diversitatea etnică . După ani buni în care au străbătut țara în lung și în lat, anul trecut au ajuns pe 2 roți până în Turcia.

Zsolt Solymoși predă religia la Liceul Unitarian „János Zșigmond” din Cluj-Napoca. Studiile făcute în Statele Unite l-au făcut să aibă o gândire deschisă și să se apropie mai mult de elevii săi. În anul 2001, pe vremea când era un tânăr diriginte, a început să caute o modalitate prin care să îi motiveze pe elevi să învețe bine, așa că le-a promis copiilor că dacă vor avea note bune îi va duce la sfârșit de an într-o expediție pe bicicletă.

“Cu generația cu care lucrez trebuie găsite forme noi și câteodată extreme pentru a reuși să-i implic din prima. Astfel, expediția le dă o șansă de a explora, a descoperi trasee inedite, de a trăi în comunitate total altfel decât sunt ei obișnuiți. Gândiți-vă doar la faptul că aproape în fiecare seară campăm cu cortul în tabere, ne preparăm singuri mâncarea, ne reparăm bicicletele.”

S-a gândit că dincolo de excursia în sine, copiii vor deprinde comportamente și vor afla informații care le vor fi de folos toată viața. Pentru că fiecare expediție avea nevoie și de resurse financiare, Zsolt i-a determinat pe elevi să se implice și să își caute sponsori. Astfel, ei și-au  dezvoltat atât abilitatile de antreprenor, cât și curajul și puterea de convingere de care au trebuit să dea dovadă în fața sponsorului pentru a obține banii.

“Surpriza e că în toți acești ani am reușit întotdeauna să strângem fondurile necesare pentru asemenea expediții. De-alungul anilor, am avut peste 100 de sponsori, care au contribuit cu drag la realizarea expedițiilor, chiar foarte mulți au preferat să ne ajute cu materiale și produse necesare logisticii.”

Au început încet, iar acum au un grup de 40 de persone care merg în călătorii. Mai mult, în aceste expediții copiii pot învăța foarte ușor noțiuni de istorie, cultură și civilizație, dar și geografie sau biologie pentru că văd cu ochii lor lucruri care le erau arătate doar în imagini sau hărți.

“Pentru unii este evenimentul anului pentru care se pregătesc din timp, și abia așteaptă să vină vara. Pot spune că le dezvoltă spiritul de echipă, sunt mult mai deschiși, și se ajută între ei, având mare grijă unii de ceilalți. Încearcă lucruri de care acasă poate ar fugi sau ar lăsa toate astea pe seama părinților: mă gândesc aici la adunat lemne, prepararea mâncării sau spălatul hainelor, își ating de multe ori limitele fizice și psihice și asta îi învață să fie mult mai puternici.”

Deși mulți dintre ei pornesc la drum cu frici, toți se întorc acasă cu prieteni noi și o mulțime de aminitri.

“Simt că acești copii sunt perfect capabili de a duce la bun sfârșit o astfel de aventură. Am impresia că devin adulți responsabili, și asta mă bucură foarte mult.”

Traseul este bine stabilit, iar copiii merg în coloană semnalizată pentru ca excursia să fie lipsită de evenimente. Au făcut expediții în Munții Apuseni, Transfăgărășan, în Moldova și până în Delta Dunării și au trebuit să înfrunte neprevăzutul.

“În 2011 ne pregăteam să urcăm pe Transalpina. Am înnoptat pe malul Lotrului, când a început o ploaie, care nu s-a mai oprit zile întregi. Cu Lotrul revărsat aproape de corturile noastre, fără haine uscate, nu am avut de ales decăt să părăsim tabăra, și să escaladăm Translapina în condiții nu tocmai fericite. Totuși am avut parte de un cadou frumos. Până am ajuns pe culme uzi leoarcă, soarele a răsărit, și ne-am putut bucura de priveliștea unică.”

De departe cea mai frumoasă experiență este cea de anul trecut când Zsolt impreună cu copiii au pedalat până în Turcia.

“În cadrul ultimei expediții către Turcia, am străbătut mici sate turcești între Edirne și Tekirdag. Am fost întâmpinați de toți localnicii cu atât de mult respect și ajutor, cum nici ne-am fi putut imagina. Ne-au dat apă, lebenițe dulci ca mierea, au fost curioși cine suntem și de unde venim.”

Planurile lor nu se opresc aici. Anul viitor vor să pornească într-o expediție până în Slovacia și Polonia. La sfârșitul fiecărei excursii, tinerii fac un film de prezentare în care le arată prietenilor și părinților aventurile pe care le-au trăit în călătoriile lor.

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

One thought on “Profesorul care le arată elevilor lumea de pe bicicletă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *