received_724680234335875

Florin Runcan, inginerul care îi educă pe copiii de la sat, prin teatru

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

12248725_1260641783962176_441345471_n

“Când îi văd pe copii pe scenă mă simt ca Anghel Iordănescu pe bancă atunci când echipa României este pe teren.”

Într-o Românie în care la sat accesul la cultură este limitat, iar pentru copii a merge la teatru sau la cinematograf este o sărbătoare, există și oameni pasionați care își doresc să le stârnească apetitul pentru artă și să le deschidă noi orizonturi celor mici prin teatru. Florin Runcan, un inginer din Cluj-Napoca, a înființat trupa de teatru de la Finișel, acolo unde copiii uită de lipsuri și greutăți și devin personaje din operele lui Caragiale sau Gheorghe Brăescu

Florin Runcan este de profesie inginer, însă toată viața lui a păstrat în inimă o dragoste care nu s-a stins – teatrul. Încă din liceu a dat de gustul scenei când s-a inscris la Școala Populară de Arte, la actorie și a visat să ajungă pe marile scene ale lumii. Și-a încercat norocul la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca, însă a fost respins în ciuda vorbelor ,, băiete, să nu te lași de teatru că tu ești făcut pentru meseria asta”. S-a gândit la o meserie în care să aibă un viitor mai bun, așa că s-a înscris la  Facultatea de Construcții, dar a făcut parte și din grupa de teatru a universității. Acum 4 ani, din dragoste pentru satul natal și pentru copiii a căror activitate culturală se restrângea doar la orele de literature, a înființat la Finișel trupa de teatru “Scara”.

“Copiii de la sat nu au atâtea posibilități ca cei de la oraș și ce bine ar fi sa ne întâlnim măcar o dată pe săptămână să-i  învăț ceva fromos. Astfel se împleteau în mine pasiunea pentru teatru și bucuria de a fi în mijlocul copiilor și a face ceva folositor pentru ei.”

A gândit acest proiect cu un scop: să îi ajute pe copii să se dezvolte frumos și să ofere tinerei generații sanșa la educație prin artă. Știa din propria experiență cât de mult te poate schimba teatrul

“Copiii, mai ales cei din mediul rural, sunt timizi și sensibili și au nevoie de aceste cursuri de teatru, pentru a se putea exprima, mai ales în public. Sunt copii săraci care nu au posibilitatea de a călători prin țară, iar prin participarea la festivalurile de teatru pentru elevi au și șansa de a-și cunoaste țara. Sunt copii răsfățați sau individualiști care trebuie să învețe ce este munca în echipă și toți copiii de la sat au nevoie să arate că nu sunt mai prejos ca cei de la oraș. Acest lucru îl dovedesc prin rezultatele pe care le obțin.”

Acest proiect le-a oferit unora dintre copii o șansă unică. Pentru mulți dintre ei, aceasta este o șansă de a ieși din satul natal și de a vizita orașe noi și obicetive culturale. Încă îți amintește bucuria din ochii copiilor când au ajuns să vadă o piesă de teatru, entuziasmul primei competiții la care au participat și mândria pe care au avut-o cei mici cand au adus acasă în satul natal premii de la concursuri. Cu fiecare oră de repetiție în plus, Florin vede in copii transformarea, pentru că aceste cursuri sunt și educație pentru viață.

“Avem o fetiță care la început nu suporta să o corectez. De câte ori îi făceam orice fel de observație plângea, iar acum a început să capete încredere în ea ți este printre cele mai bune actrițe. Alt exemplu este un băiat la care exprimarea literară era foarte departe; mai ușor se exprima în onomatopee și am rămas plăcut surprins după doi ani să văd ce frumos s-a exprimat la un interviu. Am avut câțiva copii care atunci când au urcat la cursuri prima data pe scenă, vorbeau în surdină, iar acum pot striga.”

Provocări sunt la tot pasul, însă cu toții au învățat să treacă peste și să meargă mai departe. Florin face naveta o dată pe săptămână să se întâlnească cu copiii la căminul cultural care le-a devenit sală de repetiții. Cum teatrul este o pasiune pentru întreaga famile, soția lui este un sprijin de nădejde. Ea este cea care se ocupă de costume, repetă cu cei mici și este vocea din culise care le dă încredere copiilor atunci când sunt copleșiți de emoție.

“Fără soția mea mi-ar fi foarte greu sau aproape imposibil. Toată familia este implicate, iar copiii de la teatru fac parte din familia noastră. Fiica noastră este și ea în trupă.”

Până acum au jucat piese precum “ Nașterea Domnului”, “Five o Clock”  a lui I.L. Caragiale, Carre de dame cu un scos din pepeni” de Gheorghe Brăescu sau “ Din vina Zburătorului”.

Florin are planuri de viitor. Vrea să dezvolte proiectul și pentru satele învecinate astfel cât mai mulți copii să aibă acces la ora de cultură, dar și pentru ca pasiunea lui să dăinuie prin copiii pe care i-a educat cu atâta dăruire. Și pentru că mereu dragstea triumfă…

“Este marea mea pasiune și s-ar putea să nu fie timpul pierdut. Aproape zilnic mă gândesc să renunț la inginerie și să fac teatru. Un pic îmi încurcă planurile partea financiară. Actorii sunt slab plătiți. Totuși cred că o să învingă teatrul.”

12243923_1260641857295502_535574123_n

12242235_1260641840628837_309338352_n

12231126_1260641873962167_1488082884_n

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

5 thoughts on “Florin Runcan, inginerul care îi educă pe copiii de la sat, prin teatru

  1. Ce frumos! Cata munca si daruire Florin draga!
    Rasplata e intotdeauna cea mai generoasa cand vine din satisfactiile fericite de pe urma acestor picaturi stralucite de talent pe care le-ai descoperit si creat! Ce emana aceste visuri realizate in viitor sunt ca un strop de balsam si lacuire in sufletele noastre de artisti.
    Mult succes in continuare, calde urari de bine si imbratisari de aici de departe tuturor din trupa ta frumoasa de teatru! Felicitari!
    Georgiana

  2. UN OM CU MULTA DARUIRE,PRIN EXEMPLU LUI DA O LUMINA BENEFICA SATULUI SI ASA URMARIT DE GHINION ,AR PUTEA SA FIE MULT MAI MULTI IMPLICATI DIN ACEST SAT ,CEI PUTERNICI FINANCIAR ,PT. A RIDICA LA RANG INALT SATUL ROMANESC !!FELICITARI DOMNUL FLORIN!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *