886165_708185579192010_1975570426_o

Ciclomoșii și a lor tradiție

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Au demonstrat că și fără zăpadă, sanie și reni, Moș Crăciun găsește o modalitate prin care să trimită la copii cadourile mult așteptate. Ciclomoșii sunt ajutoarele bătrânelului, care an de an vin pe bicicletă să împartă daruri și bucurie în rândul copiilor cu deficiențe de vedere si auz din Cluj-Napoca. An de an, pasionații de ciclism adună pachete cadou pentru copiii greu încercați de soarta și apoi, îmbrăcați în straiele moșului, cu toții străbat orașul pentru a aminti tuturor să se bucure de Crăciun și să dăruiască.

Povestea Ciclomoșilor începe în anul 2011, atunci când Levente Kertesz împreună cu câțiva prieteni din Asociașia Clujul Pedalează, pasionați de mersul pe bicicletă, s-au plimbat pentru prima dată pe străzile din Cluj costumați în Moși Crăciuni, crăciunițe sau reni pentru a aduce pe chipurile oamenilor zâmbete și pentru a semnala intrarea în spiritul sărbătorilor.

M-am gândit, ce haios ar fi să ne îmbrăcăm în haine de moș și să pedalăm pe străzile Clujului. Am reușit să îmi conving soția și încă 2-3 prieteni. A fost ceva extraordinar să vezi chipurile celor care ne-au văzut prima oară, ne mărturisește Levente Kertesz președintele Asociației Clujul Pedalează

După această experiență, cursa ciclomoșilor a început să prindă mai mult contur, așa că s-a transformat într-o adevărată campanie caritabilă. Așadar, oameni cu suflet mare, companii, elevi de la mai multe școli din oraș s-au mobilizat și au început să strângă jucării și dulciuri pentru copiii cu deficiențe de vedere și de auz din Cluj pentru a le face o bucurie înainte de sărbătorile de iarnă.

Mesajul este simplu “rămâi mereu un suflet de copil”. Așa o să poți dărui fără să aștepți ceva în schimb, rămânând copil vei putea să te plimbi îmbrăcat chiar și în ajutor de moș fără să îți pese ce crede lumea despre tine, spune Levente Kertesz

Proiectul a crescut de la an la an și s-a extins și în alte orașe, așa că tot mai mulți ciclomoși de la mic la mare au venit să ofere un cadou copiilor care se luptă zilnic cu greutățile vieții.

Creșterea a fost una normală: 2011-25 de participanți, 2012-86 de participanți, 2013-207 de participanți, 2014-411 de participanți, 2015-300 de participanți.

Această campanie este extrem de așteptată de copii pentru că în acest fel ei simt că sunt apreciați și că pot avea șansa să se bucure ca toti ceilalți copii de sărbătorile de iarnă. În fiecare an, copiii pregătesc un spectacol impresionant de dans și colinde în limbajul semnelor, pentru a-i răspăti pe ciclomoși pentru eforturile lor.

Nu poți reda în cuvinte modul în care un copil orb îți poate mulțumi faptul că ii dai importanță! Au fost clipe în care împreună cu mai mulți participanți a trebuit să ieșim din sală la aer curat, așa ne-am emoționat! Bucuria lor este cel mai de preț pentru mine și răsplata pentru ceea ce facem.

Anul acesta cursa ciclomoșilor s-a desfăşurat în data de 6 decembrie, atunci când după cursa pe două roți prin oraș, peste 500 de copii au primit dulciuri și jucării.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *