12244045_1260843133942041_244034824_n

Tehnicianul dentar cu o pasiune pentru cinematografie

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

O dubiță, un proiector, filme și dragoste pentru cinematografie și satele românești, de atât are nevoie un tânăr pentru a aduce zâmbete pe chipurile copiilor și ale bătrânilor de la țară. Este povestea unui tânăr, Alexandru Tudor, care împreună cu deja cunoscutul Cinemobil aduce o pată de culoare in viața oamenilor de la sat. Tânărul cutreieră satele românești unde proiectează din dubița lui comedii, documentare sau animații și le oferă oamenilor porția de cultură în curtea bisericii, a școlii sau în căminul cultural.

Alexandru are 28 de ani și este pasionat de cinematografie, fiind de profesie technician dentar. Până acum un an, era ca toți ceilalți tineri. Avea un job ca alpinist utilitar și se implica intens și în activitățile de voluntariat.  Totuși, tot timpul l-a nemulțimit ceva.

“Nu eram deloc fericit pentru că, în afară de satisfacția financiară, stăteam la un job de 8 ore care mă limita și nu puteam să cunosc oameni noi, nu aveam libertatea să fac ce îmi doream. Și am zis că eu vreau sa fac ceva astfel încât să fiu fericit chiar dacă o să mă descurc mai greu cu banii”

Așa a și făcut. Din dragoste pentru satul românesc și pentru film a strâns bani printr-o platformă de crowdfunding și a pus la cale proiectul Cinemobilul. Ideea i-a venit în urmă cu un an la gala de deschidere TiFF.

“Am simtit la emoția aia de început de festival și am avut o viziune: cum ar fi să merg cu dubița și să fac exact ceea ce fac acum. Proiectul mi-a dat de mult târcoale pentru ca am tot mers prin sate, am interacționat cu oamenii din medii defavorizate și m-am atașat de ei.“

Așa că a investit cei 4.000 de lei și și-a transformat dubița într-un cinematograf mobil ca să împărtășească frumusețea filmului și cu cei mai defavorizați. A simțit că în comunitățile rurale este o mare nevoie de activități care să îi scoată pe oameni din acea monotonie zilnică, așa că proiectul lui s-a îndreptat mai mult către această categorie.

“Au mare nevoie de informatie de calitate mai mult decat ceea ce le ofera marea majoritate a televiziunilor. 90% dintre canalele TV sunt de tip tabloid creeate doar sa starneasca oamenii, sa le capteze atentia cu subiecte de senzatie insa fara continut educativ.”

A plecat cu dubița lui în mai multe sate din toate colțurile țării și a avut un singur scop: să bucure copiii și oamenii din comune cu câte o invitație de a vedea gratuit un film ca la cinema. A vorbit cu preoți, cu primari și a avut parte de sprijin din partea lor. A adunat filme vechi, și și-a făcut o colecție impresionantă pe care o împarte și cu ceilalți.

“Filmele pe care le proiectez în orașe sau la sate sunt din 2 categorii: ori să te facă să râzi, ori să iți dea de gândit. Ori sunt comedii, ori sunt filme documentare. Nu o să pun niciodată drame  pentru că viața are destule drame. S-au am mai proiectat desene animate dublate in română pentru copii, desene cu tentă educativă  precum Aladin sau Robin Hood.”

Aceasta este într-adevăr activitatea care îl face să se simtă fericit și împlinit. Se hrăneste cu bucuria și entuziasmul pe care îl vede în ochii copiilor. Își amintește cu drag una dintre cele mai frumoase experiențe trăite în aventura sa, într-un sat din județul Iași.

“Cea mai frumoasă experiență am avut-o la Sticlaria. M-am dus la biserică și am anunțat niște copii că mâine seară este film în curtea bisericii. A doua zi, m-am dus să îi anunț și pe oameni și m-am bucurat să îi văd pe copiii care la ora 12 erau deja rupți de oboseală deoarce au mers din poartă în poartă să anunțe alți copii. S-au adunat 60 de copii și 30 de adulți. Ăsta a fost un moment la care nu m-am așteptat, m-a surprins în mod plăcut. “

Atmosfera liniștită și autentică a satului românesc, dar și interacțiunea cu oameni calzi îl face pe Alexandru să ducă mai departe proiectul și să bucure cât mai mulți oameni cu Cinemobilul său.

“Mai demult exista o caravană cinematografică.  Toți cei care aveau peste 50 de ani și-au adus aminte de ea văzându-mă pe mine cu caravana mea. Mulți oameni au văzut atunci ultimul film pe un ecran mare. Planul meu este să mă duc în cât mai multe sate și  să mențin o legătură cu ele. Mă motivează să mă implic în viața asta a satului pentru că îmi e la suflet, îmi sunt dragi oamenii”

Până acum, Alexandru a organizat 40 de proiecții dintre care 25 au fost în satele din Cluj și alte zone ale țării.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *