Mâncarea nesănătoasă este un subiect dezbătut de mult timp, însă în ciuda efectelor asupra sănătății, oamenii nu par a renunța la consumul acesteia. Este oare imposibilă schimbarea obiceiurilor oamenilor în privința mâncării, sau este totul un simplu mit?
“Știu că nu îți prea plac supele, dar aproape de noi se află un local în care se vând supe to go și sunt delicioase. Încearcă-le!” O colegă de la locul de muncă m-a ademenit în vacanța de vară, din moment ce locurile de unde puteam să ne luăm de mâncare erau oarecum limitate. Și nu aș prefera varianta fast food. Era chiar foarte aproape de locul nostru de muncă, mâncarea era ieftină și se numea… Souper. Nu aveam nimic de pierdut și am rugat-o să îmi cumpere și mie o cremă de roșii Toscana. Și recunosc, denumirea localului mergea mână în mână cu oferta, supa fiind deliciosă. Sau, mai bine zis, chiar erau super!
Ideea ingenioasă aparține unui mic grup de prieteni, compus din Szabo Szabolcs, Kasa Szolt și Bertoti Lorant. Curiozitatea a fost motivul principal pentru deschiderea unui asemenea local. Szabolcs a locuit o perioadă în Budapesta și într-o zi, a observat în fața unui local un rând destul de mare de oameni, care așteptau liniștiți ceva. Oricât de ciudat ar suna, oamenii stăteau în rând pentru a-și lua supă to go. Fascinat de acest fapt, Szabolcs a venit cu ideea deschiderii unui local și în Cluj-Napoca și alături de prietenii săi, a luat decizia deschiderii unui local diferit față de restul fast-food-urilor din oraș.
Souper nu e doar un alt fast food. Dorește să influențeze locuitorii orașului Cluj Napoca, și nu numai, pentru a adopta un stil de viață mai sănătos, renunțând pe parcurs la mâncarea de tip fast-food, în ciuda prețurilor mici ale acesteia.
Este de asemenea o încercare de educare a oamenilor, prin demonstrarea faptului că ingredientele proaspete și condimentele alese pot fi mai gustoase și sățioase decât mâncarea de tip fast food, prețurile fiind de asemenea reduse. Atitudinea oamenilor însă se dovedește a fi o misiune un pic complicată, din moment ce oamenii au fost oarecum reticenți cu privire la Souper. Începutul nu a fost cel mai benefic, băieții riscând să intre în faliment, dar pe măsură ce oamenii au început să le cunoască afacerea, Souper a devenit unul dintre cele mai apreciate locuri din Cluj.
„Vrem să le oferim oamenilor atât o calitate bună a produselor, cât și un preț bun. Dacă oamenilor le place ceea ce consumă, cu siguranță vor reveni.”
Un element care mi-a atras atenția este faptul ca localul în sine este unul mic, dar care totuși le-a oferit băieților șansa de a interacționa mai bine cu clienții.
„Avem tot orașul la dispoziție pentru a fi folosit ca și masă, ca și restaurant, de fapt, după spusele lui Lorant.”
Data viitoare, va fi un sandwich nesănătos, sau o combinație interesantă de supă cremă de dovleac, cu portocale și ghimbir? Ai prefera să mânânci nesănătoș și ieftin, sau sănătos și ieftin?
One thought on “O inițiativă SoupeR”
Sunteți super tariiiiii. ♥