10446488_568592443241115_4821938819112079571_n

ShoeBox – darul din cutia de pantofi

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Pentru unii dintre noi, Crăciunul înseamnă cadouri pe care le alegem cu grijă sau la care visăm de multă vreme, înseamnă bucurii, alături de cei dragi și bunăstare. Pentru alții, încercați de greutăți, nu înseamnă decât o altă zi în care se luptă cu lipsurile vieții. De câțiva ani, Valentin un clujean cu suflet mare, le împachetează fericire într-o cutie de pantofi. Este ceea ce toți știm acum ca ShoeBox, campania prin care oameni generoși le oferă copiilor greu încercati de soartă dulciuri, hăinuțe și jucării și care îi face pe cei mici să simtă că Moș Crăciun există.

Povestea ShoeBox începe în anul 2007 în apropiere sărbătorilor, atunci când Valentin, un tânăr IT-ist din Cluj, inițiatorul campaniei, a vrut să își educe copilul să dăruiască și celorlalți aflați în nevoie puțin din ceea ce avea. Au făcut atunci prima cutie de pantofi care a fost umplută cu dulciuri și jucării. Copilul a fost extrem de impresionat de impactul pe care l-a avut gestul lui așa că a răspândit vestea și celolalți puști de la grădiniță. Încet, încet părinți, prieteni de familie sau oameni simpli care au aflat de proiect au vrut sa umple cât mai multe cutii pentru a aduce o bucurie pe chipurile copiilor nevoiași. Cu toții au vrut să demonstreze că fiecare român poate ajuta un copil să fie fericit de sărbători, așa că fie pe rețele de socializare sau din vorbă în vorbă i-au incurajat pe oameni să umple cutii cu pantofi cu dulciuri, hăinuțe și jucării. De la an la an, tot mai mulți copii din medii defavorizate s-au bucurat de darurile făcute. Setea unui astfel de proiect caritabil s-a dovedit a fi mare și asta pentru că în câțiva ani totul a evoluat  rapid, iar proiectul a depășit granițele țării.

Suntem astăzi în 17 țări, vreo 160 de orașe și peste 250 de centre de colectare. ​ Dacă ar fi să punem doar cifre extreme, aș zice așa: în 2007 am adunat 512 cutii. Atunci eram doar în Cluj. În 2014 am adunat putin peste 40.000 cutii.

Fiecare cutie are o etichetă pe care se menționează vârsta pe care trebuie să o aibă copilul care va primi cutia. Campania începe în fiecare an la începutul lunii Decembrie, atunci când zeci de mii de cutii se adună în centrele de colectare. Neobosiți, voluntarii le sortează și le pregătesc pentru livrare.

​Cred că drogul de neînlocuit e cel al bucuriei de pe fețele copiilor când își primesc cutia. Copiii au reacții superbe, de la cei mai gălăgioși care strigă de bucurie și aleargă prin curte sau pe stradă până să revină și să se uite în cutie, până la cei extrem de muți de uimire care doar se uită la tine cu ochii mari​ și nu le vine să creadă că acea cutie e a lor.

​​Pe lângă scopul caritabil, campania a fost și un instrument de educare a copiilor care au donat.

​Părinții care și-au adus copiii în proiect, să ajute la sortat sau la distribuirea cutiilor, ne-au spus că totul e mult mai ușor după o astfel de experiență. Copiii văd în ce medii trăiesc ceilalți copii și încep să aprecieze mai mult ceea ce au și își schimbă comportamentul.

Și anul acesta s-au strâns mii de cutii, iar zilele acestea, sute de voluntari bat kilometri pentru a le oferi copiilor nevoiași un Crăciun, altfel.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *