10365406_974274485938684_2777159099054751055_o

Fotograful care îi face pe străini să se îndrăgostească de peisajele românești

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Prin ochii lui, România se vede parcă mai frumoasă, iar cu ajutorul aparatului de fotografiat, minunatele peisaje Maramureșene devin cunoscute lumii întregi. El este Alexandru Robciuc, un tânăr pasionat de fotografie, îndrăgostit de puritatea meleagurilor noastre, care a devenit un adevărat ambasador al frumosului, ce ne promovează cu success în peste 67 de țări. Fotografiile lui, adevărate opere de artă, au devenit virale pe internet și i-au făcut pe străini să exclame: ,,Vreau și eu să ajung acolo!”

Alexandru Robciuc are 29 de ani şi este de loc din Sighetul Marmației.  A fost tot timpul pasionat de lectură, excursii și mountain biking și mai ales tot timpul aproape de frumos.  Așa a apărut și pasiunea lui pentru fotografie, din dragoste pentru frumos. Peisajele rurale și montane din Maramureş i-au fost mereu, după cum o spune, aproape atât fizic cât și sufletește, așa că aceasta a devenit tema de bază a portofoliului său. Și-a luat aparatul în spate și a exersat până când s-a simțit pregătit să arate lumii întregi ce comori ascunde România. Primele poze au fost publicate pe platforma Bored Panda, iar apoi au for preluate de site-uri internaționale care au sute de mii de utilizatori ca Daily Mail, Corriere della Sera, La Repubblica, Daily Express și El Comercio. Britanicii de la Daily Mail descriau aceste fotografii drept peisaje rurale uimitoare, cu copaci ruginii, ceață și stranii siluete de biserici.

În spatele unor astfel de opere de artă însă, stă multă muncă, trezit de dimineață și multă documentare prealabilă. Ziua de fotografie nu are 24 de ore, ne mărturisește el, ci ea diferă în funcție de fiecare peisaj în parte.

„Ziua” de fotografie începe cu pregătirea elementelor necesare, cu alegerea locației și verificarea prognozei meteo, se continuă apoi cu un binemeritat efort de a căuta unghiul și panorama perfectă, apoi cu așteptarea momentului potrivit și se încheie cu satisfacția de a fi făcut ceea ce ți-ai propus.

Poza perfectă merită răbdare și perseverență, așa că uneori, Alexandru se întoarce și a doua zi, poate si a treia, pentru a surprinde din unghiul potrivit poza care să fure iniminle străinilor. Ca în orice domeniu al frumosului, o mare influență o are și starea artistului.

Dacă pornești să faci fotografii doar pentru a avea altele în plus, din experiență, pot spune că nu vor fi cele mai reușite. Dacă ai o anumită stare și cauţi să o regăsești și să fie exprimată de natura din jurul tău, atunci lucrurile devin mult mai simple.

Aceste fotografii reprezintă o modalitate eficientă și ieftină de a promova frumusețile țării noastre. Alexandru spune că nu e ușor să fii artist la noi în țară și că ar fi nevoie de o susținere mai puternică faţă de tineri, pentru a putea să își valorifice talentul.

Genul acesta de imagini îți rămân în minte și fac mai mult decât o mie de cuvinte. Locurile din România de acest fel sunt multe și majoritatea ușor accesibile. Maramureșul are locuri minunate și spectaculoase, păstrate astfel de oameni la fel de minunați și frumoși. În unele locuri ai șansa să faci o călătorie în timp doar privind în jur.

Străini din 67 de țări au admirat fotografiile lui pe internet și fiecare și-a dorit măcar pentru o clipă, dacă nu pentru totdeauna să trăiască pe acele meleaguri. Recent, cei de la editura de ghiduri de călătorie Lonely Planet, au ales Transilvania ca destinația numărul 1 de vizitat în 2016, din întreaga lume, asta și datorită fotografiilor lui.

Reacţiile după ce au văzut fotografiile au fost diverse. Bineînțeles că toate au fost în primul rând de laudă și uimire, apoi au fost asociate cu locurile în care a trăit Dracula, iar în al doilea rând, fapt ce mă bucură mult, s-a vorbit despre Transilvania ca o deosebită destinație turistică, iar cei care i-au dat acest titlu i-au adăugat un tweet cu un link spre galeria mea de fotografii.

Alexandru nu are de gând să se oprească aici și vrea să continue cu această activitate, care îl îmbogățește sufletește. Pe lângă străinii pe care vrea să îi impresioneze, el vrea să ne învețe pe fiecare dintre noi să apreciem mai mult frumusețile autentice pe care le avem.

Fiecare din noi cunoaște locuri frumoase din România, ce merită vizitate și admirate. Cred că avem o problemă în a crede cu adevărat că ele sunt deosebite și chiar de invidiat. Pentru a îmbunătăți acest lucru, ar trebui să fim mândri de ceea ce avem și să ne asumăm România cu tot ce are de oferit.

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

3 thoughts on “Fotograful care îi face pe străini să se îndrăgostească de peisajele românești

  1. Mă simt onorat de câte ori mă întâlnesc cu fotograful Alexandru Robciuc .
    Am văzut o fotografie excepțională cu municipiul Sighetu Marmației încât am zis că ar fi bună de carte poștală .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *