11401366_699289870198564_5619172675394107197_n

Confesiunile unui student Erasmus

Posted on Posted in Povești
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Cei mai minunați ani ai vieții unui om sunt cei ai studenției. Adevărat, sau nu, depinde de fiecare om în parte, acesta luând decizia în privința a ce dorește să facă în anii studenției. În zilele noastre, ca student, ai numeroase posibilități de a-ți petrece timpul: cluburi de dezbateri, fotografie sau cinematografie, asociații studențești sau simple ieșiri în pub-uri, unde ai posibilitatea socializării cu alți oameni. Sau există un program numit Erasmus, care le oferă studenților posibilitatea de a studia într-o altă țară pe o perioadă de cinci luni, sau aproape chiar un an, în funcție de dorințele studentului.

Fiind studentă la o secție cu predare în limba engleză, cunosc cel puțin cinci studenți din străinătate în fiecare semestru. Anul trecut, în septembrie, am observat că avem o nouă colegă, pe nume Esperanza, fiind venită din Spania în cadrul programului Erasmus.

Nu este o experiență înfricoșătoare pentru tine? Să te adaptezi, să faci parte dintr-o altă cultură, să fii atât de departe de casă. Acestea sunt doar câteva din gândurile oamenilor în momentul în care află că ești student Erasmus.

Ei însă nu i-a fost frică. Esperanza studiază chiar și în Spania la o distanță de 600 kilometri de orașul natal, acest lucru fiind practic un atu pentru ea. A reușit să se adapteze repede vieții românești, reușind în același timp să își formeze o nouă familie, alcătuită din alți studenți plecați prin programul Erasmus. Tineri, frumoși și toți cu un curaj extraordinar.

Din punct de vedere al studiilor, Esperanza a fost încântată de profesori, cursurile fiind foarte plăcute, profesorii la fel. Cu toate că unele cursuri le avusese deja în Spania, nu s-a plâns, acest lucru oferindu-i oportunitatea de a aprofunda subiectul. De asemenea, nivelul ei de engleză s-a îmbunătățit, iar faptul că profesorii erau prietenoși și atenți la nevoile studenților i-a oferit și mai multă stabilitate în colectiv.

În ce fel a schimbat-o toată această experiență? După cinci luni petrecute în România, a luat decizia de a-și prelungi șederea cu încă cinci luni, programul Erasmus permițându-i acest lucru. În ciuda faptului că lucrurile s-au complicat puțin, din moment ce era pe cont propriu și printre altele, a trebuit să își caute o chirie, Esperanza s-a adaptat repede situației.

Nu a crezut niciodată că va avea forța și capacitatea de a petrece atât de mult timp în afara țării, fără să îi fie dor de casă. Nu a avut nici un fel de problemă în țară, reușind și să vadă adevărata țară care se află în spatele a diverse stereotipuri. România nu e țara din presa străină și nici țara reflectată prin ochii străinilor. Bunicul ei o întrebase la un moment dat de ce a decis să plece atât de departe și mai ales, într-un loc atât de periculos precum România. Practic, aceasta era viziunea străinilor asupra țării.

„A fost o experiență minunată și aș reveni în orice moment, cu ochii închiși.” Sentimente pe scurt, despre o experiență de aproape un an în România. În opinia ei, nimic nu s-a comparat cu șansa de a cunoaște o altă cultură, diferită de cea a țării proprii. Sau cunoașterea a mai mulți oameni tineri, nu doar străini.

Ai fi la fel de curajos ca studenții plecați cu Erasmus, sau ai prefera confortul?

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this pageShare on RedditPin on Pinterest
Share on VK

Related Post

3 thoughts on “Confesiunile unui student Erasmus

 1. Oh my goodness! an amazing article man. Thank you
  Yet I am experiencing issue with ur rss . Do’t understand
  why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting indistinguishable rss issue?
  Anyone who understands kindly respond. Thnkx

 2. This is the right site for anyone who needs to
  learn about this topic. You realize so much its almost difficult to argue with you (not that I really would desire… HaHa).
  You undoubtedly set a new spin on a subject thats been written about for years.
  Excellent items, simply excellent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *